Friday, January 9, 2009

Trek & Acara Olahraga


Trek dan padang dalam

Terdapat dua musim untuk acara trek dan padang. Semasa musim sejuk, acara ini diadakan dalam kawasan tertutup. Kebanyakan trek dalam kawasan tertutup seperti stadium berukuran 200 meter dan mempunyai empat hingga enam lorong. Kebiasaannya, trek sebegini telah diubahsuai untuk megelakkan ukuran trek berlainan yang disebabkan pusing selekoh ketat.

Dalam acara trek tertutup atlet-atlet bertanding untuk acara-acara yang sama kecuali untuk acara 100 m, 110 m dan 100 m berpagar, 10,000 m jalan kaki dan 3,000 m larian berhalangan. Acara tertutup juga mempunyai pertambahan 3,000 m berlari yang biasanya diadakan untuk tahap pelajar kolej manakala sebanyak 10,000 m untuk elit. Acara 5,000 m merupakan larian terpanjang untuk olahraga dalaman.

Dalam acara padang, acara yang paling menonjolkan ialah lompat tinggi, lompat bergalah, lompat jauh, dan lompat kijang. Acara merejam lembing, membaling tukul besi, dan lempar cakera merupakan tambahan untuk acara luar disebabkan ruang tidak mencukupi dalam sesebuah stadium yang tertutup untuk acara-acara ini.

Sesi acara trek dan padang luar biasanya bermula pada musim bunga dan berakhir pada musim panas. Kebanyakan trek yang digunakan untuk acara ini ialah trek berbentuk bujur yang mempunyai ukur lilit sepanjang 400m.

bagaimanapun, beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman, supaya mereka mengukur 440 halaman. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan, untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej, satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. Ini boleh dalam atau di luar jalan, membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan, biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola, disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. Baru-baru ini, sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput.

Acara padang terdiri daripada lompat tinggi, lompat bergalah, lompat jauh, lompat kijang dan tembakan meletakkan. Juga terdiri daripada rejam lembing, baling tukul besi dan lempar cakera. Bagaimanapun, ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan dan mungkin merosakkan padang rumput. Bagaimanapun, banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling.


Acara

Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsa-bangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. Kecuali larian batu, bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402.3 m) untuk 400 meter; semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan. Bagaimanapun, banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya.

Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan, cakera, lembing dan tukul adalah kurang.

No comments: